Excelencia Severo Ochoa - Maria MaeztuL’Agencia Estatal de Investigación (AEI) ha publicat la proposta de resolució provisional de la convocatòria 2020 de les Acreditaciones y ayudas públicas de Centros de excelencia Severo Ochoa y de Unidades de excelencia María de Maeztu. En aquesta convocatòria, s’han atorgat o renovat 7 centres i 6 unitats de les 50 sol·licituds presentades, amb una inversió total de 40 milions d’euros (M€).

L’objectiu d’aquestes acreditacions d’excel·lència científica és impulsar la qualitat, rellevància i impacte internacional de la investigació realitzada a l’Estat espanyol, a més de potenciar l’enfortiment institucional dels centres i unitats d’excel·lència. Per tant, es concedeix un reconeixement als centres i unitats, a més d’un finançament addicional de 4 anys per als seus plans o programes estratègics (4 M€ per als centres i 2 M€ per a les unitats).

Pel que fa als territoris de llengua i cultura catalanes, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha aconseguit per primer cop la distinció Severo Ochoa, mentre que l’ha renovat el Centre de Regulació Genòmica (CRG). Al mateix temps, l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE) del CSIC ha rebut per primera vegada la distinció María de Maeztu, mentre que l’ha recuperat el Centre de Recerca Matemàtica (CRM).

Les quatre convocatòries anteriors (2016-2019) han distingit 28 centres Severo Ochoa i 22 unitats María de Maeztu. Cal destacar que més de la meitat (27 del total de 50) es troben a territoris de llengua i cultura catalanes. Així, Catalunya ha aconseguit distincions per a 15 centres i 8 unitats; el País Valencià, per a 2 centres i 1 unitat; i, per últim, les Illes Balears, per a 1 unitat.

Finalment, com a novetat s’han concedit 3 ajuts de 200.000 euros sense acreditació per unitats properes a l’excel·lència, entre les quals es troba l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), un centre mixt del CSIC i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Per a més informació, podeu consultar la proposta de resolució provisional de la convocatòria 2020 i la notícia del Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN), així com altres entrades sobre aquest tema publicades per l’Observatori de la Recerca (OR-IEC).