Amb l’objectiu d’acostar els clàssics de la ciència als lectors i d’incorporar nous referents intel·lectuals de la literatura impresa en català, l’any 1999 l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) inicia la publicació de la col·lecció «Clàssics de la Ciència», un projecte conjunt de la Secció de Ciències Biològiques i la Secció de Ciència i Tecnologia de l’IEC, gràcies al qual es poden llegir en català, textos de referència que només es podien consultar en altres idiomes.

La col·lecció ha publicat dotze volums dels vint-i-sis que té previstos: La geometria, de Descartes; Escrits fonamentals sobre el segon principi de la termodinàmica, de Carnot, Clausius i Kelvin; De les revolucions de les orbes celestes, de Copèrnic; La teoria de la relativitat i altres textos, d’Einstein; Discurs sobre els cataclismes del globus terraqüi, de Cuvier; Tractat elemental de química, de Lavoisier; Escrits científics i d’assaig, de Maxwell, la Filosofia zoològica, de Lamarck; Paralipòmens a Vitel·lió : els orígens de l’òptica moderna, de Kepler; L’estructura i la filosofia dels àtoms, de Bohr; L’expressió de les emocions en l’home i els animals, de Darwin. Els volums no són simplement traduccions dels originals, sinó que també inclouen novetats que situen l’autor i l’obra en el context que els correspon.

El darrer títol editat és Principis de geologia, de Charles Lyell. L’obra, publicada entre 1830 i 1833 en tres volums, és considerada la més important, influent i ben treballada de la història de les ciències de la Terra. La transcendència dels Principis rau en la proposta d’interpretar el passat geològic a partir dels processos observables: un mètode científic que va canviar per sempre la manera de treballar dels geòlegs. Lyell portà a la pràctica aquest principi, que il·lustrà amb centenars d’exemples i que seria anomenat principi d’actualisme. Aquesta traducció abreujada de la primera edició inclou tots els fonaments que utilitza Lyell per a demostrar els seus principis, així com una introducció que situa l’obra i l’autor mateix en el context de l’època, i un estudi del seu viatge a Catalunya l’any 1830.

Per obtenir informació més detallada dels volums, podeu consultar la portada del número 151 (març 2011) del Butlletí de l’IEC així com el Portal de publicacions.