European Research Council (ERC)L’European Research Council (ERC) ha publicat la resolució de la convocatòria 2017 del programa ERC Consolidator Grants, amb un import total de 630 milions d’euros destinats a 329 projectes. Com és habitual a les convocatòries anteriors de l’ERC, Catalunya s’ha situat al capdavant de l’Estat espanyol, ja que ha rebut 8 dels 13 projectes. En les 5 convocatòries (2013-2017) del programa ERC Consolidator Grants, Catalunya ha rebut 58 projectes, un 3,6 % del global europeu i un 54 % de l’espanyol.

El programa ERC Consolidator Grants s’adreça als millors investigadors en vies de consolidació per desenvolupar idees innovadores en les fronteres del coneixement i, a més, per constituir els seus propis equips de recerca. La convocatòria s’adreça a investigadors amb 7-12 anys d’experiència des de la finalització del doctorat (la mitjana d’edat és d’uns 40 anys), amb la finalitat que puguin desenvolupar una carrera científica independent a Europa, evitant, així, la fugida de talent. L’únic criteri de selecció és l’excel·lència científica de les propostes presentades.

Els beneficiaris d’aquests ajuts rebran un màxim de 2 milions d’euros per desenvolupar projectes de fins a 5 anys de durada. Es preveu que el finançament es destini majoritàriament a la contractació d’uns 2.000 investigadors i tècnics per tal de consolidar els equips dels investigadors beneficiaris.

Els 329 investigadors (un 32,2 % són dones) representen a 39 nacionalitats i treballen a 22 països europeus. En les posicions capdavanteres dels països receptors s’hi troba el Regne Unit (60 projectes), Alemanya (56), França (38), els Països Baixos (25), i Suïssa (19). Per grans camps científics, 151 projectes corresponen a Physical Sciences & Engineering (un 45,9 %), 101 a Life Sciences (30,7 %) i 77 a Social Sciences & Humanities (23,4 %).

Catalunya ha obtingut 8 projectes de la convocatòria 2017 ERC Consolidator Grants. Clarament es posiciona per davant de Madrid (3 projectes), Navarra (1) i les Illes Canàries (1). Les institucions catalanes que han rebut projectes són:
Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS): 2 projectes
Universitat de Barcelona (UB): 2 projectes
– Universitat Pompeu Fabra (UPF): 2 projectes
Centre de Regulació Genòmica (CRG): 1 projecte
– Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): 1 projecte

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ERC.