L’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) ha publicat l’informe El sector de les TIC a Catalunya (juny del 2021). L’informe constata que el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a Catalunya està format per un total de 16.711 empreses, amb 129.000 treballadors i una facturació que supera els 19.325 milions d’euros (M€).

El sector de les TIC és un conjunt divers d’eines i recursos tecnològics que s’utilitzen per transmetre, emmagatzemar, crear, compartir o intercanviar informació. Segons l’informe, a escala global, aquest sector ha tingut una facturació l’any 2020 de 4.900 milions de dòlars i s’espera que el creixement anual sigui del 5,1 % fins el 2023. Tot i el seu enorme volum, la seva distribució és desigual: més de la meitat de la despesa global de les TIC només es concentra entre els Estats Units (32 %) i la Unió Europea (21 %).

El sector TIC a Catalunya és un dels més dinàmics de l’economia catalana, compta amb un dels clústers més importants d’Europa i disposa de desenvolupadors de programari altament competitius. De fet, Barcelona és la primera millor ciutat tecnològica del món que no és capital i Catalunya es converteix el 2019 en el primer laboratori obert de 5G d’Europa.

L’any 2020, un total de 16.711 empreses formen el sector TIC català. Es tracta d’una xifra que ha experimentat un creixement constant a Catalunya: un 2,32 % el 2020 i un 17 % des del 2016. En aquest sentit, Catalunya ocupa una posició de lideratge a l’Estat espanyol amb el 22,1 % de les empreses. Aquestes, generen 129.000 llocs de treball (4t trimestre de 2020) i sumen 19.325 M€ de facturació (any 2018), una xifra que ha crescut un 5,5 % el darrer any.

El sector TIC ofereix una llarga llista d’oportunitats tecnològiques per a les empreses a través de la indústria 4.0 com ara la impressió 3D, la robòtica, la internet de les coses, el big data o la intel·ligència artificial. A més, també cal destacar el paper de la mobilitat del futur. És el cas del vehicle connectat i autònom, els drons, el nou espai, la mobilitat com a servei o el mateix vehicle elèctric. D’altra banda, alguns dels sectors amb alta intensitat tecnològica i que més se’n poden aprofitar són el comerç electrònic, la greentech, les ciències biològiques o les ciutats intel·ligents, entre d’altres.

En aquest marc, Amèrica del Nord, diversos països de Sud Amèrica, el Marroc o Kenya són alguns dels països i regions que més oportunitats ofereixen a les empreses catalanes del sector TIC. Així mateix, Finlàndia, Itàlia, Dinamarca, França o els Països Baixos també són mercats atractius. L’Àsia, Hong Kong, la Xina, el Japó o l’Índia acumulen bones oportunitats.

Per a més informació detallada, podeu consultar l’informe complet El sector de les TIC a Catalunya al lloc web d’ACCIÓ.