ERCL’European Research Council (ERC) ha publicat la resolució de la convocatòria 2016 del programa ERC Consolidator Grants, amb un import total de 605 milions d’euros destinats a 314 projectes. Com és habitual a les convocatòries anteriors de l’ERC, Catalunya s’ha situat al capdavant de l’Estat espanyol, ja que ha rebut 13 dels 24 projectes, i es col·loca a un nivell semblant al d’Itàlia (14) o al de Bèlgica (11). D’altra banda, el País Valencià ha obtingut 4 ajuts. En les 4 convocatòries (2013-2016) del programa ERC Consolidator Grants, Catalunya ha rebut 50 projectes, un 3,9 % del global europeu i un 53,2 % de l’espanyol.

El programa ERC Consolidator Grants s’adreça als millors investigadors en vies de consolidació per desenvolupar idees innovadores en les fronteres del coneixement i, a més, per constituir els seus propis equips de recerca. La convocatòria s’adreça a investigadors amb 7-12 anys d’experiència des de la finalització del doctorat (la mitjana d’edat és d’uns 40 anys), amb la finalitat que puguin desenvolupar una carrera científica independent a Europa, evitant, així, la fugida de talent. L’únic criteri de selecció és l’excel·lència científica de les propostes presentades.

Els beneficiaris d’aquests ajuts rebran un màxim de 2 milions d’euros per desenvolupar projectes de fins a 5 anys de durada. Es preveu que el finançament es destini majoritàriament a la contractació d’uns 2.000 investigadors i tècnics per tal de consolidar els equips dels investigadors beneficiaris.

Els 314 investigadors (un 28 % són dones) representen a 39 nacionalitats i treballen a 23 països europeus. En les posicions capdavanteres dels països receptors s’hi troba el Regne Unit (58 projectes), Alemanya (48), França (43), els Països Baixos (29), Espanya (24) i Suïssa (22). Per grans camps científics, 148 projectes corresponen a Physical Sciences & Engineering (un 47,1 %), 97 a Life Sciences (30,9 %) i 69 a Social Sciences & Humanities (22 %).

Catalunya ha obtingut 13 projectes de la convocatòria 2016 ERC Consolidator Grants. Clarament es posiciona per davant de Madrid (5 projectes), el País Valencià (4), Andalusia (1) i el País Basc (1). Les institucions catalanes i valencianes que han rebut projectes són:
Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC): 3 projectes
– Universitat Pompeu Fabra (UPF): 3 projectes
Institut de Ciències Fotòniques (ICFO): 2 projectes
– Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): 2 projectes
Universitat de València (UV): 2 projectes
Centre de Regulació Genòmica (CRG): 1 projecte
– Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS): 1 projecte
Universitat de Barcelona (UB): 1 projecte
Universitat Jaume I (UJI): 1 projecte
Universitat Politècnica de València (UPV): 1 projecte

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ERC, així com les entrades sobre aquest tema publicades al blog.