MSCA-CONFUND Projects in CataloniaEn el marc de les Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) de la Unió Europea, la convocatòria Co-funding of regional, national and international programmes (COFUND) proporciona finançament addicional a organitzacions amb programes propis de formació i desenvolupament d’investigadors predoctorals i postdoctorals a totes les àrees del coneixement.

Els objectius de la convocatòria COFUND són augmentar la mobilitat dels investigadors, promoure la competitivitat de les entitats europees per atreure talent i alinear les polítiques dels diferents estats membres amb la Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R). Els programes seleccionats reben cofinançament durant un màxim de 5 anys per un import no superior als 10 milions d’euros.

Segons una anàlisi realitzada per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), Catalunya s’ha situat com a la regió capdavantera a Europa, amb un 12 % de tots els projectes COFUND atorgats des de l’any 2007 (i un 43 % dels de l’Estat espanyol). L’AGAUR ha publicat aquesta informació en diversos formats: mapa d’organitzacions; taula amb projectes finançats; i infografia.

Les organitzacions catalanes han aconseguit 36 propostes finançades (14 genèriques i 22 temàtiques), amb gairebé 80 milions d’euros. Això ha permès la contractació de 1.284 investigadors (un 77 % postdoctorals) per part de 19 institucions catalanes: agències públiques; universitats; centres de recerca; grans infraestructures: i, per últim, fundacions privades.

Finalment, cal tenir en compte que els projectes finançats ofereixen oportunitats de formació i desenvolupament professional als investigadors. En aquest àmbit, les organitzacions catalanes beneficiàries han col·laborat per organitzar accions conjuntes de formació, divulgació i contacte per als investigadors.

Per a més informació, podeu consultar l’anàlisi publicada per l’AGAUR, així com altres entrades sobre la convocatòria COFUND de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC).