SME Instrument (Horizon 2020)Segons ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, 246 pimes i empreses emergents (start-ups) catalanes han captat 108 milions d’euros (M€) en el marc de l’SME Instrument del programa Horizon 2020 (2014-2020). Aquest instrument financer de la Comissió Europea està dotat amb gairebé 3.000 M€ i, des de l’any 2018, s’emmarca en el programa pilot de l’actual European Innovation Council (EIC).

Les empreses catalanes suposen el 4,5 % del total d’empreses beneficiàries, triplicant el percentatge de la població de Catalunya respecte a la Unió Europea (UE). Així, Catalunya ocupa la primera posició de les regions europees, seguida per la Llombardia (4 %), Madrid (3,3 %), l’Illa de França (2,8 %) i l’Emília-Romanya (2,8 %).

Per volum de finançament captat, els 108 M€ de Catalunya representen el 3,8 % del total del pressupost concedit. D’aquesta manera, Catalunya concentra el 27,7 % del volum obtingut per l’Estat espanyol i el 26,4 % del nombre d’empreses.

En el marc de l’SME Instrument, les pimes catalanes han obtingut ajuts directes d’entre 50.000 euros i 2,5 M€ per empresa per dur a terme estudis de viabilitat del seu pla de negoci o desenvolupar les proves pilot necessàries per portar la seva tecnologia al mercat.

D’una altra banda, en el marc del nou Horizon Europe (2021-2027), ACCIÓ ha presentat la plataforma Catalonia Open Challenges, per recollir oportunitats d’innovació i comerç internacional. L’objectiu és fomentar la cooperació entre empreses catalanes. Actualment, la plataforma recull 114 oportunitats concretes on empreses i organismes internacionals busquen solucions innovadores, cerques de socis per a projectes d’R+D, licitacions internacionals on les empreses catalanes poden participar i, també, empreses de tot el món que busquen proveïdors de qualsevol branca de la indústria.

Per a més informació, podeu consultar la nota de premsa publicada per ACCIÓ, així com el lloc web de l’EIC.