Enguany, el butlletí mensual de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha arribat al número 100. Des de l’any 2010, aquest butlletí recull els continguts publicats diàriament per l’OR-IEC.

El darrer Butlletí OR-IEC, núm. 100 (desembre 2020) recomana l’entrada Recomanació de la UNESCO per a la ciència i els investigadors científics. A més, destaca que L’ACUP constata que la recerca universitària catalana manté una situació destacada en el context espanyol i europeu, també La participació catalana en fons europeus (2014-2019) i, finalment, els Indicadors ICONO de producció científica a escala autonòmica, espanyola i internacional (2006-2019). Així mateix inclou les darreres convocatòries obertes amb les dates de terminis de presentació de sol·licituds.

L’OR-IEC és un servei d’informació especialitzada en les activitats de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) desenvolupades a les terres de llengua i cultura catalanes dins d’un context internacional. L’objectiu és difondre i analitzar la informació especialitzada sobre el sistema científic i tecnològic de les terres de llengua i cultura catalanes, i establir un canal de comunicació amb la comunitat científica i amb el personal que hi col·labora.

Des de l’any 2010, l’OR-IEC ha publicat més de 2.500 entrades que es classifiquen en les categories següents: General (1.289 entrades); Convocatòries (989); Recursos econòmics (601); Publicacions (496); Fonts d’informació (247); Recursos humans (227); Jornades i conferències (216); Context (132); Entitats (101); Patents (81); Recursos materials (51); i finalment, Tesis doctorals (22). En el període 2019-2020 s’han publicat 453 notícies (2.580 en total des de l’any 2010) i comentaris especialitzats. Actualment, 3.314 subscriptors reben el butlletí elaborat amb l’eina Mailchimp. Us hi podeu subscriure a través de la pàgina principal del lloc web de l’OR-IEC.

D’altra banda, el lloc web de l’OR-IEC conté informació actualitzada i estructurada en diverses seccions d’informació:

  • Entrades: notícies d’actualitat i anàlisis d’informació.
  • Infografies: representacions gràfiques amb les dades més rellevants dels informes estadístics elaborats per l’OR-IEC sobre els sistemes d’R+D+I dels territoris de llengua i cultura catalanes.
  • Dades: informes estadístics elaborats per l’OR-IEC i altres organismes especialitzats.
  • Documents: memòries, informes, plans d’actuació, etc.
  • Enllaços: llocs web recomanats.

El lloc web també ofereix un cercador per paraules clau i les seccions d’informació s’organitzen en àmbits geogràfics.

Finalment, amb motiu de la publicació del número 100 del butlletí, s’ha preparat un vídeo informatiu.

Salutacions de l’equip de l’OR-IEC