CONSOLIDER

El programa CONSOLIDER forma part de l’estratègia INGENIO 2010 del Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN). Aquest programa finança projectes de recerca de caràcter estratègic que suposin un avenç significatiu en l’estat del coneixement o que estableixin línies originals, situades en la frontera del coneixement. Les subvencions van destinades a grups consolidats, amb una trajectòria acreditada en la comunitat científica internacional. Els projectes han de presentar un fort component de transferència, tenen una durada de cinc anys, agrupen una mitjana de 10 grups i 85 investigadors i, en general, reben un finançament superior als 4,5 milions d’euros.

A l’apartat de Recursos econòmics de MERIDIÀ, es pot consultar un informe que mostra la concessió de nous projectes de recerca del programa CONSOLIDER en les convocatòries 2006-2009 per entitats coordinadores (no s’han tingut en compte les entitats que hi participen). Així, dels 70 projectes concedits (325,4 milions d’euros en total), els territoris de llengua i cultura catalanes coordinen 38 projectes (54,3%): Catalunya, 26; el País Valencià, 11; i les Illes Balears, 1.

Pel que fa al nombre d’investigadors participants, segons dades del MICINN, les dues primeres convocatòries agrupen 3.975 científics, dels quals 1.046 són catalans (26,3%), 489 valencians (12,3%) i 12 balears (0,3%).

Per àmbits dels Reports de la recerca a Catalunya (IEC), les àrees científiques predominants dels 70 projectes CONSOLIDER són les següents:

  • Biologia Cel·lular, Molecular i Bioquímica (20,0%)
  • Física (12,9%)
  • Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (12,9%)
  • Enginyeria Industrial (11,4%)
  • Enginyeria Civil i de la Construcció (7,1%)
  • Enginyeria Agronòmica, Forestal i Alimentària (5,7%)
  • Química (5,7%)

Per a més informació, podeu consultar el lloc web del programa CONSOLIDER o l’apartat de Recursos econòmics de MERIDIÀ.