L’Any Pompeu Fabra 2018 està dedicat a commemorar la figura i l’obra de Pompeu Fabra, per tal de celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana. Pompeu Fabra va ser un científic brillant i una de les personalitats més importants de la Catalunya del segle xx, que va codificar i modernitzar la llengua catalana i la va fer apta per als diversos estils i funcions.

En el marc de les iniciatives de l’Any Fabra, cal mencionar el Portal Pompeu Fabra que aplega l’edició digital de les obres completes del lingüista. Es tracta d’una iniciativa conjunta de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a proposta de la Càtedra Pompeu Fabra, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Val a dir que la digitalització de les obres s’ha dut a terme sota la direcció de M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC.

D’altra banda, també cal esmentar la novel·la gràfica Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua editada per Rafel Dalmau Editor i l’IEC. Amb il·lustracions d’Oriol Garcia Quera i guió de Gemma Pauné, la publicació permet entendre el valor de la tasca lingüística de Fabra, encara vigent, d’una manera amena i assequible, amb la combinació de pàgines de còmic i de text.

Una altra de les activitats que s’emmarca en aquest esdeveniment és la Ruta Pompeu Fabra, una ruta cultural, a peu, entorn dels episodis més rellevants de la vida i l’obra del gramàtic català. Aquesta ruta té set parades relacionades amb la infància, els estudis i el lleure de Fabra, així com la seva relació amb L’Avenç, l’Ateneu, el Centre Excursionista de Catalunya i l’Institut.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’Any Pompeu Fabra 2018 així com el Portal de publicacions de l’IEC i el Portal Pompeu Fabra de la UPF.