La convocatòria Acciones Integradas promou projectes d’R+D conjunts amb grups d’investigació estrangers, incentivant la col·laboració i la mobilitat internacional dels investigadors participants. Al portal web MERIDIÀ s’ha actualitzat l’informe Acciones Integradas amb la incorporació de les dades de les convocatòries 2008 i 2009. En el període 2000-2009, els territoris de llengua i cultura catalanes han participat conjuntament amb equips d’investigació estrangers en 756 projectes d’R+D.
El Subprograma de Acciones Integradas pertany al Subprograma de Projectes Internacionals, inclòs en el Programa Nacional de contractació i incorporació de Recursos Humans del Pla Nacional de R+D+I (2008-2011). El Subprograma de Acciones Integradas es fonamenta en acords de cooperació bilateral amb països que varien d’una convocatòria a una altra, promovent la col·laboració entre dos equips de recerca, un de l’Estat espanyol i un d’un segon país, a través de projectes d’R+D conjunts europeus o internacionals. Les subvencions concedides cobreixen les despeses de viatge i estància dels investigadors, i tenen un termini d’execució de dos anys.
Els països participants varien d’una convocatòria a una altra. A continuació es mostra la distribució per països d’ajuts a investigadors catalans, valencians i balears en les convocatòries 2000-2009:
- França (24,1%)
- Itàlia (21,1%)
- Portugal (17,6%)
- Alemanya (16,9%)
- Àustria (11,1%)
- Hongria (4,1%)
- Grècia (2,1%)
- Sudàfrica (2,0%)
- Argentina (0,9%)
El repartiment per territoris de llengua i cultura catalanes al llarg del període analitzat ha estat el següent:
- Catalunya (73,8%)
- Illes Balears (4,1%)
- País Valencià (22,1%)
Per àmbits dels Reports de la recerca a Catalunya (IEC), les àrees científiques predominants són, majoritàriament, de l’àmbit de les ciències experimentals i de les enginyeries:
- Biologia Cel·lular, Molecular i Bioquímica (9,4%)
- Física (11,0%)
- Química (12,3%)
- Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (10,0%)
Per a més informació, podeu consultar el lloc web del Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN), així com el portal web MERIDIÀ (per consultar les dades més detallades, cal estar registrat. Per sol·licitar l’alta o recordar la clau d’accés, podeu enviar un correu electrònic a l’Observatori de la Recerca).