ACCIÓACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya, ha donat suport durant l’any 2018 a més de 8.100 projectes innovadors mitjançant serveis d’assessorament personalitzat i diverses línies d’ajuts. L’objectiu és garantir l’accés del teixit empresarial català a la innovació i incentivar grans projectes estratègics per a Catalunya. En conjunt s’han derivat més de 226 milions d’euros d’inversió privada per part d’empreses catalanes.

En conjunt, el 2018 ACCIÓ ha donat suport a 23.300 empreses, centres tecnològics i entitats (3,3 % més que l’any 2017) amb l’objectiu d’enfortir la seva competitivitat en els àmbits de la internacionalització, la innovació, la captació de finançament i els clústers i impulsar la inversió estrangera a Catalunya. Això implica  una inversió de gairebé 1.000 milions d’euros per part d’empreses catalanes (un 25,5 % més que l’any anterior), i la creació de 13.170 llocs de treball (creixement del 29, 7 %).

En el context de la innovació, es destaca la línia INNOTEC que, amb un pressupost d’1,4 milions, d’euros ha subvencionat projectes d’R+D entre empreses catalanes i agents tecnològics. També es consolida el programa Cupons d’Innovació, gràcies al qual més de 70 empreses catalanes han accedit a ajuts de fins a 5.000 euros per a innovar en productes i processos. Val a dir que el 2018 s’ha posat l’accent en incentivar projectes d’economia circular, per desenvolupar alternatives sostenibles en els processos productius i de gestió.

En l’àmbit de les start-ups, també es consolida el programa Innovar a través d’startups, que fomenta els processos d’innovació oberta entre empreses i companyies ja consolidades. Així mateix, mitjançant el programa Catalunya Clúster d’ACCIÓ es dona suport a 82 projectes de clústers catalans per desenvolupar proves pilot, fer estudis de mercat, organitzar viatges de benchmarking internacional o connectar el talent universitari amb la indústria.

Val a dir que ACCIÓ té identificats, sota el segell TECNIO, els desenvolupadors de les tecnologies més innovadores i els facilitadors que participen en el procés de transferència de tecnologia i de coneixement a l’empresa. Actualment, TECNIO suma 84 entitats homologades entre grups de recerca, universitats, centres tecnològics, instituts hospitalaris i enginyeries i empreses de base tecnològica.

En aquest marc, també es destaca Tecniospring INDUSTRY, un programa de talent internacional per a la contractació per dos anys d’investigadors experimentats de qualsevol nacionalitat per impulsar projectes de recerca aplicada orientats a la transferència tecnològica dins d’empreses i centres tecnològics. El programa compta amb un pressupost d’11 milions d’euros, cofinançats per les Marie Skłodowska-Curie Actions del programa Horizon 2020, i té previst oferir 72 ajuts en el període 2019-2024.

Per a més informació, podeu consultar la nota de premsa publicada al lloc web d’ACCIÓ.