El Laboratorio de Cibermetría (CybermetricsLab-CSIC) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha presentat la tretzena edició del Ranking of researchers in Spain and Spaniards abroad. Les dades s’han recollit l’octubre de 2019 i inclouen un rànquing de 72.000 perfils d’investigadors públics espanyols ordenats en ordre decreixent segons el seu Índex H a Google Scholar Citations i pel nombre total de cites.

El llistat inclou autors que treballen a centres de recerca de l’Estat espanyol i de fora de l’Estat, així com investigadors estrangers treballant en centres espanyols. Val a dir que en un futur proper, es pretén incloure rànquings per disciplina, gènere o edat acadèmica. En aquesta edició s’han eliminat els científics amb perfils duplicats (marcats amb # en el rànquing). Cal tenir en compte, que un número després d’un nom significa que hi ha (almenys) dues persones amb el mateix nom. En aquests casos es pot afegir un segon cognom, una inicial per segregar les entrades o un identificador ORCID. També es recomana desmarcar l’actualització automàtica si el cognom és molt comú. Els investigadors poden realitzar aquestes modificacions al seu pefil de Google Scholar.

Aquest rànquing s’actualitza de forma irregular, sense una freqüència fixada. Quan el nombre de nous perfils arriba a una massa crítica o es descobreix un error important, llavors es recullen les dades de la llista completa dels científics del país.

Encapçalat pel Dr. Isidro Aguillo, el Laboratorio de Cibermetría (CybermetricsLab-CSIC) segueix presentant estudis bibliomètrics a partir de Google Scholar. L’objectiu és potenciar la creació de perfils públics d’investigadors com a font alternativa a les bases de dades tradicionals de citacions (Web of Science i Scopus). A més, Google Scholar constitueix una eina gratuïta, ràpida i fàcil per impulsar l’impacte de les investigacions publicades. La presència d’errades i buits a la font d’informació es pot comunicar per correu electrònic.

Per a més informació, podeu consultar la metodologia del Ranking of researchers in Spain and Spaniards abroad, així com altres entrades sobre bibliometria publicades en aquest blog.