Fons FEDER de Recerca - Generalitat de CatalunyaLa Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya ha proposat el finançament de set projectes cooperatius de creació, construcció, adquisició i millora d’equipaments i plataformes científiques i tecnològiques compartides. Els projectes cooperatius són aquells que donen resposta a les necessitats de diferents institucions i que es volen prioritzar i finançar de manera conjunta.

La inversió proposada representa un total de 6,961 milions d’euros de cofinançament procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) sobre una inversió total de més de 18 milions d’euros. Aquestes iniciatives han sigut presentades per un total de 25 agents del sistema de coneixement català (universitats, centres de recerca i grans infraestructures).

La finalitat dels equipaments i les plataformes científiques i tecnològiques ha de ser potenciar l’excel·lència científica i tecnològica mitjançant el suport a l’activitat d’R+D+I, així com facilitar els processos de valorització i transferència de coneixement, en especial l’activitat científica relacionada amb alguna de les tecnologies facilitadores transversals recollides en l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT). L’aportació de fons europeus pot arribar fins al 50% del cost global de l’actuació.

Els tres projectes de microscòpia electrònica liderats per la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC) formaran una unitat d’ús i de servei, el Centre de Microscòpia Avançada de Catalunya, que aspira a ser una nova infraestructura cientificotècnica singular. Des de les seves ubicacions físiques respectives al Sincrotró Alba i al Parc Científic de Barcelona (PCB), aquests tres microscopis prestaran servei al conjunt del sistema de recerca de Catalunya.

Els altres quatre beneficiaris principals han sigut l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida – Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida).

Per a més informació, podeu consultar la nota de premsa de la Generalitat de Catalunya, així com el llistat de projectes cooperatius amb proposta de cofinançament FEDER.