European Research Council (ERC)L’European Research Council (ERC) acaba de publicar la resolució del primer termini de la convocatòria 2020 del programa Proof of Concept. En total, s’han concedit 55 ajuts per explorar el potencial comercial, social o innovador dels resultats científics generats per projectes finançats en convocatòries anteriors. La distribució per països està encapçalada pel Regne Unit (13); seguit per Alemanya (9); Israel (5); Espanya (5); Itàlia (4); França (3); Suècia (3); i els Països Baixos (3).

Dels 5 ajuts de l’Estat espanyol, 4 han sigut concedits per a investigadors de centres catalans: el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputacióm (BSC-CNS); l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC); i, per últim, la Universitat de Barcelona (UB).

El programa Proof of Concept de l’ERC concedeix ajuts per donar suport als investigadors finançats en una convocatòria anterior perquè puguin desenvolupar aplicacions de la seva recerca. Aquest ajut es pot usar per posar en pràctica el potencial comercial, social o innovador de les idees generades, mitjançant l’establiment de drets de propietat intel·lectual, la investigació d’oportunitats de negoci o el desenvolupament de validacions tècniques. Cada ajut pot tenir una durada màxima de 18 mesos i un finançament de fins a 150.000 euros.

Des de la creació del programa Proof of Concept (any 2011), els investigadors que treballen a Catalunya han rebut 80 ajuts, un 7,1 % dels 1.134 atorgats per l’ERC. Aquest percentatge gairebé multiplica per cinc el que li correspondria a Catalunya per població (1,5 %). En termes econòmics, el programa ha concedit més d’11 milions d’euros als investigadors de centres catalans.

Per grans sectors institucionals, els 80 ajuts a investigadors que treballen a Catalunya s’han distribuït de la manera següent: centres CERCA (54 ajuts); universitats (18); instituts del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) (4); altres centres (2); i, per últim, grans infraestructures (2).

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ERC.