European Research Council (ERC)L’European Research Council (ERC) acaba de publicar la resolució del tercer termini de la convocatòria 2019 del programa Proof of Concept. En total, s’han concedit 76 ajuts per explorar el potencial comercial, innovador o social dels resultats científics generats per projectes finançats en convocatòries anteriors. La distribució per països està encapçalada pel Regne Unit (11); seguit per França (9); Itàlia (9); Espanya (8); els Països Baixos (8); i Alemanya (7).

Dels 8 ajuts de l’Estat espanyol, 4 han sigut concedits per a investigadors de centres catalans: l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ); l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Cada ajut pot tenir una durada màxima de 18 mesos i un finançament de fins a 150.000 euros. El programa Proof of Concept de l’ERC concedeix ajuts per donar suport als investigadors finançats en una convocatòria anterior perquè puguin desenvolupar aplicacions comercials de la seva recerca. Aquest ajut es pot usar per posar en pràctica el potencial comercial, innovador o social de les idees generades, mitjançant l’establiment de drets de propietat intel·lectual, la investigació d’oportunitats de negoci o el desenvolupament de validacions tècniques.

Des de la creació del programa Proof of Concept (any 2011), els investigadors que treballen a Catalunya han rebut 76 ajuts, un 7 % dels 1.079 atorgats per l’ERC. Aquest percentatge gairebé multiplica per cinc el que li correspondria a Catalunya per població (1,5 %). En termes econòmics, el programa ha concedit uns 11 milions d’euros als investigadors de centres catalans.

Per grans sectors institucionals, els 76 ajuts a investigadors que treballen a Catalunya s’han distribuït de la manera següent: centres CERCA (52 ajuts); universitats (17); instituts del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) (4); altres centres (2); i, per últim, grans infraestructures (1).

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ERC, així com altres entrades sobre aquest tema publicades per l’Observatori de la Recerca (OR-IEC).