El Departament d’Empresa i Coneixement a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya finançarà amb 7.149.550,82 euros un total de 32 projectes de recerca de diversos àmbits científics sobre els efectes de la pandèmia de la COVID-19. Aquestes iniciatives s’han seleccionat en el marc de la convocatòria d’ajuts Projectes de recerca «Replegar-se per créixer: l’impacte de les pandèmies en un món sense fronteres visibles» (PANDÈMIES 2020).

 L’objectiu d’aquesta convocatòria és analitzar l’impacte de l’epidèmia COVID-19 i el concepte de pandèmia en general a la nostra societat i proposar noves mesures, models i línies d’actuació que contribueixin a superar-ne les conseqüències i a definir nous models preventius, d’anàlisi i de tractament. La convocatòria PANDÈMIES 2020, tramitada per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), ha registrat 185 propostes de projectes que han involucrat 3.162 investigadors i investigadores, 2.787 dels quals són doctors. Aquestes sol·licituds han implicat fins a 652 grups de recerca consolidats (SGR) d’universitats i centres de recerca catalans, un 37 % del total de 1.741 existents. En total s’han seleccionat 32 projectes que s’hauran de desenvolupar en un termini màxim de 18 mesos. 

 Els projectes seleccionats es distribueixen en cinc grans àmbits científics: Salut i benestar, 15 projectes (47 %); Economia reactiva i del coneixement, 6 (19 %); Societats inclusives, innovadores i reflexives, 5 (16 %); Sostenibilitat i urbanisme, 4 (13 %); i finalment, Transformació digital i industrial, 2 (6 %). L’àrea temàtica amb més projectes aprovats és la de mecanismes d’anticipació i de resposta ràpida del sistema de salut, amb 7 projectes.

Així mateix, un total de 26 projectes han estat proposats per universitats, mentre que 6 han estat liderats per centres CERCA. Pel que fa a la distribució per gènere, 9 projectes finançats estan encapçalats per investigadores (28 %) i 23 per investigadors (72 %).

Per a més informació podeu consultar la nota de premsa publicada per la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.