European Research Council (ERC)L’European Research Council (ERC) acaba de publicar la resolució del primer termini de la convocatòria 2019 del programa Proof of Concept. En total, s’han concedit 54 ajuts per explorar el potencial comercial o innovador dels resultats científics generats per projectes finançats en convocatòries anteriors. La distribució per països està encapçalada pel Regne Unit (13); seguit pels Països Baixos (8); Suïssa (5); i Espanya (4).

Dels 4 ajuts de l’Estat espanyol, 3 han sigut concedits per a investigadors de centres catalans: l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).; l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); i, per últim, l’Institut de Microelectrónica de Barcelona-Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

El programa Proof of Concept de l’ERC concedeix ajuts per donar suport als investigadors finançats en una convocatòria anterior perquè puguin desenvolupar aplicacions comercials de la seva recerca. Aquest ajut es pot usar per posar en pràctica el potencial comercial o innovador de les idees generades, mitjançant l’establiment de drets de propietat intel·lectual, la investigació d’oportunitats de negoci o el desenvolupament de validacions tècniques. Cada ajut pot tenir una durada màxima de 18 mesos i un finançament de fins a 150.000 euros.

Des de la creació del programa Proof of Concept (any 2011), els investigadors que treballen a Catalunya han rebut 69 ajuts, un 7,3% dels 941 atorgats per l’ERC. Aquest percentatge gairebé multiplica per cinc el que li correspondria a Catalunya per població (1,5 %). En termes econòmics, el programa ha concedit més de 10 milions d’euros als investigadors de centres catalans.

Per grans sectors institucionals, els 69 ajuts a investigadors que treballen a Catalunya s’han distribuït de la manera següent: centres CERCA (48 ajuts); universitats (15); instituts del CSIC (3); altres centres (2); i, per últim, grans infraestructures (1).

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ERC.