Del 8 al 17 de novembre de 2019, se celebrarà la 24a Setmana de la Ciència (SC19). Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, la taula periòdica amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, i de l’altra, diferents persones que han estat referents mundials en diversos camps de coneixement.

En aquest context, es commemora el centenari del naixement de l’ecòleg Ramon Margalef i el bicentenari del naixement de l’enginyer i inventor Narcís Monturiol. Amb motiu del 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna, aquesta edició també destaca la figura de Margaret Hamilton, qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació «on-board» per al Programa Espacial Apollo. Finalment, es commemoren els 500 anys de la mort del polifacètic Leonardo da Vinci.

La SC19 està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Generalitat de Catalunya. Durant aquest esdeveniment, se celebraran centenars d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori: jornades de portes obertes; itineraris guiats; taules rodones i conferències; exposicions; xerrades; jocs; tallers científics; entre d’altres.

La sessió inaugural tindrà lloc el divendres 8 de novembre, a les 10 hores, al Parlament de Catalunya. En aquest esdeveniment hi intervindran el M. H. Sr. Roger Torrent, president del Parlament; el Sr. Joan Gómez Pallarès, director general de recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya; i el Sr. Jordi Portabella, director general de la FCRI. L’acte començarà amb la conversa «Fronteres de la ciència: l’univers ocult i els exoplanetes», amb Licia Verde, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i Premi Nacional de Recerca 2018; i Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC). Lluís Reales, periodista científic i professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), moderarà l’acte.

En el marc d’aquesta iniciativa, al claustre de l’IEC s’exhibirà l’exposició de cartells que van participar al concurs per seleccionar el cartell representatiu de la SC19. L’exposició romandrà al claustre de l’Institut del 8 al 16 de novembre.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de la SC19 així com el programa de la inauguració oficial i el formulari d’inscripció.