La Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación  ha resolt provisionalment la convocatòria 2015 adreçada a l’Apoyo y acreditación de Centros de excelencia Severo Ochoa y de Unidades de excelencia María de Maeztu. L’objectiu de la convocatòria és impulsar l’excel·lència de la recerca pública amb una elevada rellevància i impacte a escala internacional, sense oblidar el ressò empresarial i social i l’atracció de talent.

En concret, s’han atorgat 7 noves acreditacions i, a més, els 8 primers centres acreditats l’any 2011 han renovat la distinció per 4 anys més. La inversió total d’aquesta convocatòria és de 52 milions d’euros. Tots els centres han estat seleccionat pels seus resultats científics i els seus programes estratègics després d’una rigorosa avaluació on han participat 115 científics internacionals de reconegut prestigi.

Pel que fa a la distinció Severo Ochoa, 2 dels 3 centres que l’han aconseguit són catalans: el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Aquests centres rebran 1 milió d’euros anual durant 4 anys. En total, els territoris de llengua i cultura catalanes acumulen 14 de les 23 acreditacions atorgades en el conjunt de les 5 edicions, 11 a Catalunya i 3 al País Valencià.

Respecte a la modalitat María de Maeztu, 3 de les 4 unitats de recerca seleccionades són dels territoris catalans i valencians: el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València (UV); i, per últim, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquestes unitats comptaran amb 500.000 euros anuals durant 4 anys. En conjunt, els territoris de llengua i cultura catalanes acumulen 7 de les 10 acreditacions atorgades en les 2 edicions, 6 a Catalunya i 1 al País Valencià.

Els 8 primers centres d’excel·lència Severo Ochoa també han aconseguit de nou l’acreditació, amb 1 milió d’euros anual durant 4 anys. Dels 8 centres, 4 són catalans: el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS); l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO); l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona); i, per últim, la Barcelona Graduate School of Economics (Barcelona GSE).

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de la iniciativa d’Apoyo y acreditación de Centros de Excelencia Severo Ochoa y a Unidades de Excelencia María de Maeztu, així com altres entrades sobre el tema publicades en aquest blog.