Fundació "la Caixa"Els programes d’innovació CaixaResearch de la Fundació “la Caixa” es creen l’any 2015 amb l’objectiu d’impulsar la innovació i la transferència de coneixement i tecnologies en l’àmbit de la biomedicina i la salut, així com de crear noves empreses basades en la recerca. Els programes es duen a terme en col·laboració amb Caixa Capital Risc i amb el suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT Health).

En aquest marc, la Fundació “la Caixa” impulsarà 17 nous projectes dels 97 presentats a la convocatòria CaixaResearch Validate (2021) que dona suport a les primeres etapes de la innovació biomèdica. Els projectes reben del programa fins a 100.000 euros per validar les seves tecnologies i dissenyar un full de ruta per valoritzar. Per àmbit geogràfic, d’aquests, 12 provenen de centres de recerca, universitats i hospitals de Catalunya; 3, de Portugal; 1, de Galícia, i 1, de la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, s’han seleccionat 3 projectes de les 39 propostes presentades a la convocatòria CaixaResearch Consolidate (2021), destinada a iniciatives més madures en què es dona suport perquè s’acostin a la inversió comercial. Val a dir que 2 projectes catalans i 1 de gallec rebran 300.000 euros cadascun per desenvolupar-se i arribar al mercat.

Els 20 projectes seleccionats en les dues convocatòries tracten reptes concrets en el diagnòstic i tractament de malalties cardiovasculars i infeccioses (3 projectes en cada cas), com també en neurociències i oncologia (4 projectes en cada àmbit). Uns altres 5 projectes donen solucions específiques a reptes sanitaris més transversals o urgents, com la millora de la ventilació mecànica o l’ús de la intel·ligència artificial per optimitzar els procediments en salut.

Fins ara, la Fundació “la Caixa” ha destinat 13 milions d’euros (M€) a un total de 151 projectes innovadors en aquestes convocatòries, amb l’objectiu de portar-los del laboratori al mercat. Així mateix, s’han constituït 27 empreses derivades (spin-off) i s’han assolit 14,7 M€ procedents d’altres fonts de finançament.

Per a més informació, podeu consultar la nota de premsa publicada al lloc web de la Fundació “la Caixa”.