Generalitat de CatalunyaEl Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), ha impulsat una convocatòria d’urgència que finançarà amb 4 milions d’euros 19 projectes d’R+D+I contra la COVID-19. La recerca estarà liderada per investigadors dels centres IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya). La convocatòria compta amb la col·laboració de  l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i el Biocat. L’objectiu és proveir l’assistència clínica de noves eines per a combatre el coronavirus SARS-CoV-2, causant de la malaltia COVID-19, a mesura que s’obtingui evidència científica.

Aquests 19 projectes d’excel·lència, seleccionats entre un total de 42 propostes, inclouen: teràpies contra la COVID-19 (noves teràpies, teràpies d’anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions i usos de medicaments ja comercialitzats, i assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions); vacunes i tractaments preventius; estudis genètics i, finalment, estudis predictius (identificació de factors de virulència i biomarcadors de pronòstic, i projectes per estudiar la resposta immune poblacional i predicció de complicacions).

Val a dir que els diferents projectes que rebran finançament estan liderats per equips d’investigació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); el Vall d’Hebron Institut d’ Oncologia (VHIO); l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa); Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau); l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS); l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP); l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM); l’Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV); i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

D’altra banda, cal esmentar que des del lloc web de la Secretaria d’Universitats i Recerca es pot accedir a informació actualitzada relacionada amb la COVID-19. En aquest context s’inclou l’activitat de recerca a Catalunya vinculada a la COVID-19, com ara actuacions i projectes desenvolupats per entitats de recerca i empreses, i el finançament destinat a la investigació per a combatre el coronavirus.

Per a més informació, podeu consultar les notícies publicades pel Govern i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya així com pel Biocat.