El programa LIFE, l’instrument financer de la Unió Europea (UE) en matèria de medi ambient i política de lluita contra el canvi climàtic, finança amb 243 milions d’euros un total de 142 projectes per a la protecció del medi ambient, la gestió de residus i el clima a la UE. A Espanya hi ha 32 projectes seleccionats, amb un total de 64,7 milions d’euros destinats. En aquest marc, un conjunt de 16 projectes LIFE tindran impacte a Catalunya i les Illes Balears.

Catalunya lidera 5 projectes de les 32 iniciatives seleccionades a l’Estat espanyol i rebrà una inversió global de 5,7 milions de la UE. D’altra banda, en 11 projectes més hi participen centres, institucions o empreses de Catalunya i les Illes Balears, que en aquest cas són socis col·laboradors d’iniciatives que es coordinen des d’arreu de la UE.

Els projectes finançats abasten un ampli ventall d’accions per la protecció del medi ambient, des de l’economia circular i la gestió dels residus, fins a l’adaptació al canvi climàtic o la promoció de l’agricultura sostenible. A tall d’exemple, l’any 2017 s’ha finançat el projecte Life iBathwater, liderat pel centre tecnològic Eurecat i que s’implantarà simultàniament a Barcelona i Berlín. Un altre iniciativa subvencionada per la UE és el Life PST-Sort, desenvolupada per l’empresa Calaf Tècniques Industrials o el projecte Live Solieva coordinat per la Fundació CTM Centre Tecnològic.

El programa LIFE es va iniciar l’any 1992 i fins l’actualitat ha cofinançat més de 4.600 projectes a tota la UE i a diversos països tercers per un valor de gairebé 10.000 milions d’euros, 4.200 milions dels quals destinats a la protecció del medi ambient i el clima.

Per a més informació podeu consultar la notícia publicada al lloc web de la Comissió Europea (CE).