Portal de la Recerca de CatalunyaEl Portal de la Recerca de Catalunya (PRC) és una iniciativa de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, portada a terme pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). La seva finalitat és visualitzar i difondre des d’un lloc únic l’activitat investigadora que es duu a terme a Catalunya quant a investigadors, publicacions, tesis doctorals, grups i projectes de recerca. D’aquesta manera, es facilita l’accés obert a la producció científica a la comunitat científica internacional, empreses, organitzacions finançadores i públic en general.

Des de l’any 2017, el PRC publica en accés obert els resultats de la recerca produïda a les universitats catalanes i centres de recerca. Actualment, el PRC inclou dades de 16 universitats catalanes i 24 centres de recerca. En conjunt, conté 567.637 publicacions, 32.094 tesis doctorals, 14.457 investigadors, 1.639 grups de recerca, 39.572 projectes de recerca i 428 àrees d’investigació.

En aquest context, cal esmentar les 12 últimes incorporacions que formen part dels centres CERCA: el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF); el Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI); el Centre de Recerca Matemàtica (CRM); el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE); el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC); l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ); l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC); l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida); l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa); l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i, finalment, l’Institut de Recerca Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Amb la càrrega de les dades de recerca d’aquests nous centres, el PRC incorpora 17.549 publicacions i 2.511 investigadors més, els quals representen el 3 % i 17 % del total, respectivament.

El Portal s’adreça a tota la comunitat científica i es basa en formats estàndard que faciliten la reutilització de les dades. La càrrega de les dades s’ha dut a terme per mitjà de l’estàndard Common European Research Information Format (CERIF). També s’han usat identificadors ORCID per als investigadors.

Per a més informació, podeu consultar la nota de premsa publicada pel CSUC.