Generalitat de CatalunyaEl Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya, un pla estratègic pioner en tot l’estat i alineat amb els eixos estratègics de la Comissió Europea (CE). L’objectiu és convertir Catalunya en un pol tecnològic en recerca, desenvolupaments i serveis d’intel·ligència artificial amb la finalitat de millorar el benestar de les persones i generar impactes econòmics i industrials d’alt valor afegit. Aquesta estratègia està dotada amb 10 milions d’euros.

El sector de la intel·ligència artificial es preveu que experimenti un gran creixement entre l’any 2020 i el 2030. Es calcula que el 2021 el 80 % de les interaccions que es realitzin en línia siguin automatitzades. També s’espera que el mateix any més d’un 90 % d’empreses d’arreu del món adoptin algun tipus de solució o aplicació d’intel·ligència artificial. Algunes de les aplicacions més destacades són en els àmbits de la ciberseguretat, la intel·ligència de negoci i l’anàlisi de mercat, entre d’altres.  En aquest marc, la CE vol que aquesta estratègia estigui focalitzada en quatre àrees clau: incrementar la inversió, fer més dades disponibles, fomentar el talent i garantir la confiança en la intel·ligència artificial.

Segons el document de bases Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya publicat per la Generalitat de Catalunya, es desplegarà un pla multisectorial, transversal i centrat en les persones, que prioritzarà sectors com la salut, la mobilitat, la sostenibilitat, l’economia productiva, el sector agroalimentari i els serveis públics. El pla d’actuació es concreta al voltant dels eixos següents: ecosistema; recerca i innovació; talent; infraestructures i dades; adopció de la intel·ligència artificial; i finalment, ètica i societat. El document també fa palès l’impacte del desplegament de la intel·ligència artificial en els diversos sectors, així com les capacitats i potencialitats que té Catalunya per liderar el desenvolupament i l’adopció de la intel·ligència artificial.

Val a dir que en el marc d’aquesta estratègia, amb el nom Catalonia.AI, es crea el Center for Innovation in Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) promogut per la Generalitat de Catalunya i  l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb centres tecnològics i de recerca com l’Eurecat, el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre de Visió per Computador (CVC) i la Fundació i2cat. També hi col·laboren les empreses Microsoft, everis i SDG Group.

Per a més informació, podeu consultar el document de bases publicat per la Generalitat de Catalunya així com altres entrades publicades en aquest blog.